Snel even ondermijning aanpakken? Vergeet het maar
19 mei 2020
Eindhoven | Brabant Criminaliteit
De bestrijding van de ondermijnende criminaliteit in Brabant is bepaald geen fluitje van een cent. De overheidsinstanties bundelen al tien jaar hun krachten, maar het karwei is nog lang niet geklaard, beseft de Eindhovense burgemeester Jorritsma.
De Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland is tevreden met nieuwe wettelijke bevoegdheden om (overheids) diensten beter te laten samenwerken bij de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. ,,Maar we zijn er nog lang niet”, stelt medevoorzitter John Jorritsma bij de presentatie van het jaarverslag 2019.
De Eindhovense burgemeester is bijvoorbeeld blij met het wetsvoorstel waarmee minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de haperende informatie uitwisseling tussen de diensten wil verbeteren: ,,Een flinke stap voorwaarts bij de toepassing van de Wet Bibob.’ Deze wet maakt het gemeenten mogelijk om bijvoorbeeld winkel- en horecavergunningen te weigeren aan criminele ondernemers.
Probleem is volgens Jorritsma dat gemeenten gegevens uit de tijdrovende Bibob-onderzoeken niet mogen uitwisselen. ,,Het gevolg is dat criminelen nu shoppen langs gemeenten, op zoek naar een mogelijkheid om hun geld wit te wassen. Lukt het bij de ene niet, dan misschien bij de andere. Dat is toch absurd.’ Door de nieuwe wet mogen burgemeesters elkaar straks tippen over foute ondernemers zonder dat ze hun geheimhoudingsplicht of privacywetgeving schenden.
De Taskforce-RIEC ziet de Wet Bibob als een belangrijk wapen tegen witwassen en vermenging van de onderwereld in de bovenwereld. In Breda weigert de gemeente nu bijvoorbeeld medewerking aan bouwprojecten van vastgoedman Marcel van Hooijdonk vanwege twijfels over diens integriteit. En de gemeente Tilburg wil de vergunning intrekken voor twee coffeeshops van The Grass Company, van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven.
Toch zijn er bij de politie ook twijfels over de ‘scherpte’ van het instrument. Vorig jaar liepen in Brabant en Zeeland 1904 Bibob-zaken. Daarbij werden 26 vergunningen geweigerd en trokken aanvragers zelf 77 verzoeken terug. Gemeenten trokken vijf bestaande vergunningen in. Het jaarverslag van de Taskforce-RIEC meldt verder 325 integrale onderzoeken naar onder meer drugscriminaliteit en witwassen, de sluiting van 423 drugspanden, tientallen (bedrijfs) controles, en talrijke zogeheten veegweken op basis van MMA-tips, plus diverse grote zaken zoals Operatie Alfa, het strafonderzoek naar de wapen- en drugshandel van Martien R. en zijn Osse woonwagenfamilie