Spring naar content

Brabant wederom koploper Research & Development

07 februari 2022
Group 550

Ruim een derde van het totale Nederlandse budget voor research & development komt uit Brabant. Met een budget van 3,9 miljard in laat Brabant de provincie Noord-Holland (die met 2 miljard de tweede plek inneemt) ver achter zich. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In de regio rond Eindhoven is de R&D-activiteit van bedrijven het grootst, met bestedingen van 3 miljard euro. In de rest van Brabant wordt nog eens 1 miljard euro uitgegeven aan R&D.

Goed nieuws is ook dat de uitgaven wederom groeien. Noord-Brabant kwam in 2019 voor het eerst boven de 3 procent aan R&D-uitgaven uit van het totale bruto regionaal product. Overijssel en Gelderland staan op de tweede en derde plek met ruim 1,3 procent.

In Europa staat Noord-Brabant qua private R&D-intensiteit op de achtste plek van de 198 regio’s. Nederland als totaal scoort onder het Europese gemiddelde. Stijn Steenbakkers, wethouder in Eindhoven zegt daarover: ‘Nederland investeert te weinig in R&D. Onze bedrijven geven het voorbeeld in innovatie. Meer dan 3 miljard komt uit Brainport Eindhoven , de rest van Brabant levert met 0,9 miljard ook een belangrijke bijdrage. De toekomst ligt hier!’