Spring naar content

Brabantadvies kritischer nadenken over binnenhalen grote distributiecentra

04 november 2019
Group 550

Brabant moet kritischer nadenken over het binnenhalen van grote distributiecentra stelt Ivka Orbon, directeur van BrabantAdvies (link invoegen). Van de 1760 distributiecentra in Nederland staat al 43 procent in Brabant met de regio Waalwijk-Tilburg als absolute aanvoerder. ”Als we niet oppassen, wordt onze provincie de rafelrand van de Randstad” waarschuwde Orbon onlangs in het Brabants Dagblad.

Pieter Van Geel, voorzitter van de Provinciale Raad voor de Leefomgeving van BrabantAdvies, stelt dat logistiek in Brabant onontkoombaar is vanwege de ligging op de route Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, en ook richting Duitsland. “We plukken er de economische vruchten van. Logistiek is méér dan grote distributiecentra. Maar we moeten eisen stellen aan de ruimtevragers. Laten we aansturen op hoogwaardige terreinen die aansluiten op de lokale economie en omgeving en waar we randvoorwaarden stellen aan bijdragen in de energietransitie, klimaatadaptatie en een gezonde werkomgeving.”

In het rapport “Werklocaties Toekomstproof”wijst BrabantAdvies op de noodzaak om scherpere randvoorwaarden te stellen aan inpassing in het landschap, het plaatsen van zonnepanelen en fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten.