Spring naar content

BrabantStad Dinsdag 7 maart; data, dataficatie en gamificatie

09 maart 2023
Group 550

Breda was de gaststad van de BrabantStad Dinsdag van 7 maart. Het netwerk was te gast op de Triple O Campus in Breda, het centrum voor creativiteit en technologie. De inspirerende ochtend werd ingeleid door ‘gastheer’ en burgemeester Paul Depla van Breda. Wethouder  Daan Quaars leidde het onderwerp van de dag verder in: digitalisering. Vervolgens gaf Farid Tabarki, trendwatcher en directeur van Studio Zeitgeist, een inspirerende lezing over de highlights rondom digitalisering. Na een korte koffiepauze gingen aanwezigen in verschillende groepen met elkaar in gesprek over actuele onderwerpen. De door de bestuurders gekozen thema’s waren dit keer Energie, Vergroening, Arbeidsmarkt en Zorg.

Daan Quaars vraagt alle aanwezigen om hun mobiele telefoon onder hun stoel te leggen. Waarom blijkt later. De wethouder benadrukt de trots van Breda op BUas, de Breda University of Applied Sciences. “De digitale wereld is er eentje die ons in gaat halen”, aldus Quaars. “Houd daarom het menselijk contact hoog.”

Daan Quaars
“Ik deel graag het verhaal van Max. Hij is een stille jongen die veel op zijn kamer te vinden is en weinig sociale contacten heeft.  Helaas overlijdt Max en na zijn dood blijkt hij een held in de online game World of Warcraft. Max had in deze digitale werkelijkheid bijna een miljoen volgers. Hij krijgt na zijn dood een eerbetoon van honderden fans en medespelers in de Cathedral of Light in Warcraft maar er verschijnen ook velen van hen op zijn uitvaart. Werelden die dichter bij elkaar zijn dan we misschien denken. Data verandert de wereld en beïnvloed onze samenleving.”

Fouten vieren, dat zijn de momenten waarop je leert

Spreker van de dag was Farid Tabarki; trendwatcher, auteur en directeur van Studio Zeitgeist. Hij nam de aanwezigen mee in de verandering waar dataficatie toe leidt en de implicaties voor het (lokaal) openbaar bestuur. Zijn verhaal was opgebouwd uit verschillende highlights rondom digitalisering en begon met het benoemen van enkele uitvindingen van de laatste jaren met impact op de samenleving zoals de opkomst van social media en de smartphone. De opkomst van ChatGPT is een actueel voorbeeld van kunstmatige intelligentie. Ook in dit geval kan technologie veel meer en sneller dan wij maar dit betekent niet altijd beter.

Farid Tabarki

Farid benoemt verschillende keerpunten als ‘Transfomation Playground’ voor organisaties en samenleving. Drie hiervan besprak hij:

Van schaarste naar overvloed  
Er komt steeds meer data beschikbaar, teveel om als mens te ‘processen’. Daarom wordt de duidelijke visualisatie ervan steeds belangrijker zodat je in één oogopslag de conclusies ziet. De vraag is: Hoe gaan we data ook echt vertrouwen?

Van proces naar spel 
Door middel van spel kan je gedrag veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werking van een escape room of het voorbeeld uit Roemenië waar mensen voor het doen van 20 squats een gratis buskaartje krijgen om beweging te bevorderen. Of hoe door een ‘atletiekbaan’ op de vloer van een metrostation af te beelden veel meer mensen de trap nemen.

Van confectie naar maatwerk 
Hoe kunnen wij technologie in staat stellen om gericht problemen op te lossen? Hiervoor moeten we leren maar ook zeker ontleren. Maak ruimte om te ontleren door te vertragen, niet door nog verder te versnellen.

“Innovatie is fouten maken, ook als overheid.” Farid Tabarki

Actuele onderwerpen

Tussen het plenaire programma en de lunch gingen de aanwezige in groepen uit elkaar om te praten over actuele onderwerpen, te weten:

  • Energie
  • Zorg
  • Vergroening
  • Arbeidsmarkt

Deelnemers spreken met name over welke problemen er gezamenlijk worden ervaren en wat de mogelijkheden zijn om deze gezamenlijk aan te pakken.

Gasten vanuit Kadans, NLvoorelkaar en Handpicked Agencies

Bij de lunch sloten voor het eerst op een BrabantStad Dinsdag enkele externe gasten aan. Michel Leemhuis, CEO Kadans Science Partner, vertelde bij aanvang van de lunch meer over wat de Triple O Campus uniek maakt en welke rol Kadans in grootstedelijk Brabant speelt.
Drie andere Bredase ondernemers op het gebied van data, dataficatie en gamificatie sloten als gast aan: Jeroen de Punder, directeur NLvoorelkaar, en Sjoerd van Oosten en Ivo Willekens, Co-founders van Handpicked Agencies.

Michel Leemhuis