Spring naar content

Jaarverslag BrabantStad 2019

20 februari 2020
Group 550

In de mondiale economie van vandaag de dag bepalen grootstedelijke gebieden steeds meer het spel. Het ommeland van BrabantStad strekt zich uit van de Randstad tot de regio Antwerpen, van het Ruhrgebied tot Chengdu. In toenemende mate fungeren onze steden en hun omgeving steeds meer als één ‘daily urban system’. En het is daarom dat wij groot belang hechten aan samenwerking binnen BrabantStad.

Ook in 2019 werkten we gestaag verder aan het versterken van onze agglomeratiekracht door uitvoering van de Stedelijke Agenda én het inspelen op de actualiteit en de kansen die zich voordoen. Het was een jaar waarin stevige uitdagingen en prachtige kansen de revue passeerden. Uitdagingen zoals de stikstofcrisis, het oplopende tekort aan betaalbare woningen, ondermijnende criminaliteit en de financiële gevolgen van het rijksbeleid voor onze steden vroegen om een gezamenlijk antwoord. Kansen zoals een nieuw nationaal investeringsfonds, de Europese Green Deal en de toekomst van onze mobiliteit vragen om een gecoördineerde aanpak.

Daarin slagen we steeds beter. BrabantStad is op zijn sterkst als we voor gezamenlijke uitdagingen staan. De bestuurders van ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en de provincie weten elkaar steeds natuurlijker te vinden. Ook de gezamenlijke Stedelijke Agenda werpt haar vruchten af. Zie bijvoorbeeld het succes van de gezamenlijke lobby omtrent nieuwe mobiliteit en het openbaar vervoer van de toekomst of de energieke voortgang van BrabantRing.

We kijken dan ook met gepaste trots terug op de resultaten van 2019 en minstens zo reikhalzend uit naar het nieuwe jaar. De weerslag van onze inzet in het afgelopen jaar treft u in dit jaarverslag.

Namens BrabantStad,

Erik van Merrienboer –provincie Noord-Brabant
Monique List – gemeente Eindhoven
Gaby van den Waardenburg – gemeente Helmond
Boaz Adank – gemeente Breda
Jan Hoskam – gemeente ‘s-Hertogenbosch
Berend de Vries – gemeente Tilburg